donderdag 10 juni 2010

Vrijdag 11 juni.

Het is half 8 in de ochtend, de koffers staan gepakt!
Het is bijna zover, vanavond gaan we huiswaarts.

Zometeen gaan we naar het kantoor van Annette Hautumm, waar we met elkaar de stage gaan evalueren. Annemie en ik hebben een aantal onderwerpen bedacht die we naar voren willen brengen.
De opdracht is:
Geef 2 kleine practische tips vanuit je ervaringen die je hebt opgedaan in je stage/werkbezoeken en stel jezelf een groter doel voor. Bv. wat zou ik nu eens graag verandert willen zien binnen mijn organisatie.

Wat zijn onze bevindingen/tips?
  • Waarom altijd een zandbak in de tuin? We hebben vaak, een berg zand in de tuin gezien en dat zag er zeer uitdagend uit voor de kinderen. Laten we ons ook afvragen, hoort zand in de zandbak? Laat de kinderen heerlijk met zand, water experimenteren!
  • Zelfstandigheidsbevordering: voorbeeld, schaf een wasmand aan met wat kleinere bakjes en doe daar de borden, bestek ed. in. De kinderen kunnen vanuit de mand de tafel dekken en na de lunch de mand weer gebruiken om af te ruimen.

Wat we graag zouden willen verbeteren is, dat we de ouders meer willen betrekken met de kinderopvang.

  • Vanuit het BBP zie je dat de ouders zeer betrokken zijn met de kinderopvang. Ze geven in het SprachLernTage Buch veel informatie over hun kindje, gezinssamenstelling, beroep, enz. Bij de bedjes/speelruimtes zie je foto`s van ouders, opa/oma, broertjes/zusjes, huisdieren, enz. terug, bv in de vorm van lijstjes, boekjes, speelkubbussen.
  • Bij bepaalde thema`s worden ouders gevraagd mee te werken. Bv papa is brandweerman en kan in die functie iets betekenen in het thema.
  • In de hal of groepsruimte zie je altijd de uiting van het BildungsProgramm in beeld. Ouders zien daarin wat het pedagogisch beleid is. Dit wordt gedocumenteerd o.a.met foto`s. Het beleid wordt zo visueel en aantrekkelijker om te lezen/zien! Wij zouden ons pedagogisch beleid ook graag zichtbaar maken.

Zo, nu tijd voor een ontbijtje en op voor de laatste "loodjes"!!

We kunnen met zekerheid vaststellen: Het waren 2 weken hard werken, met een rijkdom aan informatie en leermomenten, die we mochten ontvangen!! Het was een uitstekende georganiseerde stage, Serv en Leontine bedankt!

Dit zouden we niet gemist willen hebben,

Groet van Annemie en Petra.





Een vogel in de boom, die aan het broeden is, een kindje wist deze feilloos te vinden.
Een super grote felblauwe mestkever.
Educatief werken: kleuren met krijt op papier, terwijl je je papier tegen het schors van de boom houdt.







Foto`s Wald kita in Postdam.
Hallo een bericht van Petra.
Ik ben de afgelopen 2 dagen op stage in een Waldkita geweest. Ik kon er mij niets bij voorstellen, maar was erg benieuwd, hoe ik dit zou gaan ervaren!
De reis ernaar toe was erg lang, 5.30 uur opstaan en vervolgens om 8.15 uur aan komen bij de Waldkita in Potsdam. We gingen direct met de pm `s naar het bos. Na een wandeling in het bos kwamen we aan op een open plek (welke ze steeds ergens anders uitkiezen). Daar gingen we ontbijten met de kinderen. Ieder had z`n eigen ontbijt mee. Er werd wel een klein kringgesprek gehouden met een vast liedje, om het ontbijt te beginnen. Daarna mochten de kinderen vrij spelen in het bos, tot een bepaalde afstand. De kinderen zijn in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Ze kennen de plekken erg goed in het bos en houden de pm`s in de gaten. De eerste dag werd er nog iets educatiefs met de oudere kinderen gedaan. Verder heb ik met een jongetje een bootje gemaakt van allerlei natuurlijke materialen. Hij reageerde erg enthousiast op onze aandacht. De pm`s laten de kinderen naar hun toe komen met de vragen om iets te doen, maken.
Ik merk wel dat de kinderen het toch ook erg waarderen, dat je zelf met initiatief komt. Geeft dan net wat meer structuur. Deze waldkita werkt niet met het BBP, want het ligt buiten Berlijn. Eigen programma, waaruit blijkt dat het dus niet zo gestructureerd is. Dit was duidelijk terug te zien, ook in uiting in de kita zelf. Weinig uiting van ped. beleid in beeldvorming, zoals je ziet bij BBP.

Mijn ervaring is wel dat de kinderen het ontzettend naar hun zin hebben in het bos, er is heel veel te zien, voelen, ruiken, horen! De basis is hier terug te vinden! Wel had ik het gevoel dat er bij deze kita meer uit te halen is, om de ontwikkeling van de kinderen te bevorderen.

Groet Petra.

woensdag 9 juni 2010

woensdag 9 juni

Ik, Annemie ben vandaag stage gaan lopen in een Montessori Kita in de Mounynstrasse.
De montessori kinderdagverblijven zien er zeer gestructureerd uit met veel educatieve materialen. Ik stelde mij vooral de vraag of ze ook zo strikt omgaan met de kinderen. Ze werken daar veel met vloerkleedjes waar de kinderen op spelen of werken en ik was heel benieuwd hoe dat in de practijk gaat. Mijn verwachting was dat ze vrij streng met de kinderen en de regels zouden omgaan maar dat is niet zo. De manier waarop ze omgaan met de kinderen is gewoon zoals wij het doen misschien zelfs nog wat milder. Daarmee bedoel ik dat de kinderen weinig werden gecorrigeerd. Aan tafel zaten ze lekker te kletsen en liepen er kinderen van tafel af om bv. zelf een glaasje water te pakken. Als ze klaar zijn met eten ruimen ze zelf hun eigen spulletjes op en gaan dan plassen en tanden poetsen, ze hoeven dus niet te wachten tot iedereen klaar is.
Er zijn 3 ped.med voor 26 kdn tss 2 en 6 jaar. Er is meestal nog wel een stagiaire bij. Vandaag was er iemand ziek dus stonden ze maar met twee op 24 kinderen. Toch verliep het allemaal rustig en ontspannen, één leidster ging met een aantal kinderen buitenspelen en de andere bleef met een 8 tal kinderen binnen.
De groep bestaat uit twee ruimtes met een hal in het midden er waren veel ramen zodat je van de ene groep naar de andere kon kijken. De kinderen mochten kiezen waar ze gingen spelen.

Ik heb een paar leuke en praktische ideeën opgedaan;

-Als ze gaan verven of plakken leggen ze een zeil over de tafel gemaakt van dezelfde stof als onze schortjes je kan dat dan ook af en toe in de was gooien en je hoeft niet zo veel aan de tafel te schrobben .
-Ze hadden een plankje van ongeveer 30 cm op 30 cm en daar 7x7 spijkerjes op, met elastiekjes maakten ze hier allerlei figuren op. Je kan hier ook foto's van maken en de figuren dan laten na maken. Erg leuk om zelf te maken met de BSO.
-Verzamel verschillende oude sleutels leg ze mooi op een blad en maak er een foto van. De kinderen moeten de juiste sleutel op het juiste plaatje leggen. Je kan de sleutels ook verstoppen in een bakje met rijst dat geeft weer een extra dimmentie.
-Neem een mooi mini seviesje, maak kaartjes met foto's van verschillende opstellingen.
bv. een rood kopje op een wit schoteltje met een lepeltje ernaast. De kinderen moeten dan namaken wat er op het plaatje staat en leren daar ook begrippen mee als voor en achter, op en onder.
-Het gebruik van matjes is erg handig op een eigen territorium af te bakenen. Kinderen maken er iets op en leggen er dan hun foto bij zodat andere kinderen weten wie het gemaakt heeft en dat ze het niet mogen afbreken.
- Zelf had ik een schatkiste met allerlei schepjes van Zeeland mee genomen als pedagogisch cadeautje. Ze gingen hier spontaan mee spelen op een kleedje en alles mooi sorteren per vorm en per kleur.
-Maak een schatkistje met verschillende oude sloten en sleutels. Welke sleutel past op welk slot?
-Experimenteren met kleuren; zet 3 potjes met gekleurd water (voedingkleurstof) op een dienbad met een handdoekje eronder. Zet er een rekje bij met reageerbuisjes en een paar pipetjes. De kinderen kunnen met het pipetje verschillende kleuren vloeistof in het buisje doen en kijken war het wordt.

dinsdag 8 juni 2010











Montessori-Kinderhaus







Tentoonstelling


De Pargeergarage





Dinsdag 8 juni.

Vandaag zijn we begonnen met een bezoek aan Kita Dresdenerstr. Dit is een parkeergarage, die ze omgebouwd hebben tot een kinderdagverblijf. Hier hebben de kinderen de leeftijd: 4 mnd tot 6 jaar. De aanvangsgroep heet Nestgruppe, welke start met 10 kinderen en deze breidt zich uit naar 25 kinderen per groep. De ped.med. gaan met de kinderen mee naar een volgende groep.
Na 6 jaar beginnen ze weer terug met een Nestgruppe. Op de Kita hebben ze een fantastisch dakterras (zie foto`s).

Hierna hebben we een kindertentoonstelling bezocht: Die Sinne! KinderKunstAusstellung zum mitmachen.

In de middag hebben we een bezoek gebracht aan het Montessori- Kinderhaus.
Eerst kregen we een presentatie over het Montessori-Kinderhaus en daarna een rondleiding.
Veel educatieve montessori materialen. Leuke kleine ideeen opgedaan.

Na een drukke dag, werd deze afgesloten met een boottocht over de Wannsee en pizza eten!



Zoekplaatje:
Zien jullie ons?



Dit zagen we als we naar boven keken!!



Maandag 7 juni,


Na de lunch gaf Nina Bolt, een nederlandse ped. med. en modulator in een Duits kinderdagverblijf, een presentatie over: De evluatie cyclus.


Het is wettelijk verplicht om met het Berliner Bildungs programm te werken, vandaar dat er ook een evaluatie moest komen. Sinds 2009 worden deze evaluaties gehouden.


Je kan dit vergelijken met onze interne en externe audits. Met het grote verschil, dat de interne audit in Berlijn veel meer gericht is op het pedagogische vlak. Je gaan als team evalueren, wat ze goed en wat er eventueel verbeterd kan/ moet worden.


Toch wel anders als bij ons, daar de interne audit als een oefening wordt gezien op de externe audit. Persoonlijk zouden wij, het ook zeer zinvol vinden, als wij ons ook meer op het pedagogische vlak zouden richten. Om zo te werken aan kwaliteitsverbetering!


Hoe deze interne evaluatie verloopt, kan op 2 manieren:


- je evalueert met je eigen team


- je evalueert onder begeleiding van een modulator.


Het DOEL van de evaluatie is:




Het versterken van de autonomie en de verantwoordelijkheid van het hele team!






`s Avonds hebben we het Reichstag (het regeringsgebouw) bezocht.










Maandag 7 juni




Bezoek aan de tweetalige Kita "Be smart academy".


Hier werken duitstalige en engelstalige ped.med. die in hun eigen moedertaal met de kinderen spreken. De kinderen kunnen hier naartoe vanaf 3 jaar. Voor ons kwam het meer over als een "kleuterschool"alles is er erg gericht op het leren van de twee talen. Het pand is een voormalige nachtclub maar zag er nu netjes uit. Ze hebben hier ook verschillende groepen met verschillende functie's bv. de Einstein groep (wetenschappelijke groep) de Beethoven groep (muziek) en een Picasso groep (atelier)

maandag 7 juni 2010

Zondag 6 juni

Vanmorgen zijn we naar een theatervoorstelling geweest uitgevoerd door kinderen van de basisschool in samenwerking met de BSO.

In de namiddag zijn we naar een hele grote vlooienmarkt geweest en heb ik samen met Petra het Bode-museum bezocht en de Dom.

`s Avonds hebben we Leontine onze nieuwe reisleidster welkom geheten.



Zaterdag 5 juni




Vandaag een vrije dag. We zijn lekker gaan shoppen in het bekende Ka De We en in de Friederichstr.


`s Avonds hadden we afscheid van Serv in de biergarten.



zaterdag 5 juni 2010

Vrijdag 4 juni.

Vanochtend hebben we met elkaar ervaringen uitgewisseld. Iedereen vertelde over zijn stage.
Iedereen was het erover eens dat de kinderen hier veel zelfstandiger zijn. Dit kwam bij iedereen terug. Dit komt vooral ook, omdat de kinderen 5 dagen in de week op de Kita zijn. Daarbij werken de ped. med. ook 38 uur in de week. Ze kennen geen parttimers.
De ruimten zijn wel erg creatief ingericht, maar naar onze normen is de hygiene niet zo als in Nederland.
In Berlijn wordt er veel soepeler omgegaan met de veiligheidsnormen. Hun vertrekpunt is, kinderen moeten leren omgaan met gevaar. Bv. in de WaltKita nemen de kinderen vanaf 4 jaar een zakmes mee in het bos en slijpen dan o.a. punten aan takken/stokken.
We ervaren dat het Bildungsproramm in de Kita`s goed is doorgevoerd, maar vanaf dat kinderen naar school gaan, wordt er niet meer mee gewerkt. Dit is in ontwikkeling. Moeilijkheid daarin is, eerst wordt je als kind 6 jaar centraal gesteld en daarna is het niet meer zo!

Leuk discussie punt was het slapen. Kinderen slapen hier op matrassen, welke op sommige Kita`s overal neergelegd konden worden. Kinderen mochten hun eigen slaapplekje zoeken, ook al was dat in een "boomhut". Hierover waren de meningen verdeeld.

`s Middags mochten we eindelijk genieten van een beetje vrije tijd en deze werd vooral met shoppen benut. Ook in onze vrije tijd doen we ideeen op voor onze kinderen! Zie foto`s. Makkelijk na te maken en uit te proberen.

`s Avonds zijn we naar een fantastische voorstelling geweest in het theater Hackischer Hofe.
Hier dansten 4 jongens en 4 meisjes met doeken, touwen, palen. Heel indrukwekkend en ontroerend!

donderdag 3 juni 2010



























donderdag 3 juni










Gisteren was het eindelijk zover een hele dag meedraaien en kijken op een kinderdagverblijf.





Ik ging de eerste dag stagelopen op kita Fiorella samen met twee medewerkers van Triodus. Het is een kinderdagverblijf met 150 kinderen in een groot gebouw met 3 verdiepingen.





Vandaag ging Petra ook met ons mee. We vonden het een geweldige ervaring. We zullen even in het kort vertellen wat we er zo bijzonder aan vonden.















  • De buitenruimte was enorm groot,veel bomen en struiken,niet alleen een zandbak maar ook een zandberg, een doolhof, een kruidentuin en moestuin en een touwladder aan een boom.





  • Ze hebben een sauna waar de kinderen naakt in gaan





  • Er is een rustruimte voor na het sauna gebruik.





  • Ze hebben een natte ruimte waar kinderen volop kunnen spelen en experimenteren met water ( in hun onderbroek)





  • Een theaterruimte.





  • Een gymzaaltje.





  • Ze hebben een kinderhotel dat een weekend per maand open is.





  • Er is snoezelruimte met lichtbakken met vogelzand erop waarin de kinderen kunnen tekenen en een linzenbad waarin de kinderen kunnen spelen.




  • Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een eigen radiozender om ouders te informeren en beter te kunnen communiceren met hen want sommigen kunnen niet lezen en schrijven.




  • Een babyswing gemaakt van een hondenmand.




  • Op de babygroep zijn geen boxen maar wel veel niveau verschillen.




  • Kinderen mogen altijd zelf drinken pakken als ze dorst hebben ook op de babygroep.




  • Er is geen telefoon of computer op de groep, de medewerkers zijn alleen met de kinderen bezig. Ze hebben allemaal 3 taakuren per week.




  • De kinderen zijn er heel zelfstandig vanaf ze kunnen lopen helpen ze met afruimen van de tafel.




Een van de medeoprichters van Fiorella is kunsteraar en dat is door heel het gebouw duidelijk te zien.




















woensdag 2 juni 2010




Woensdag 2 juni.
Vandaag ben ik (Petra) samen met een ped.med. van Kinderopvang MIK uit Sittard naar Spandau geweest. In deze wijk staat de Kita: Humanistische Kindertagesstatte. Ze hebben daar 2 groepen, 1 Krippe (kinderen leeftijd 1-3 jaar) en een oudere groep (kinderen leeftijd 3-5 jaar).
We werden zeer gastvrij ontvangen op de Krippe. Eerst wat kennisgemaakt en meegedaan met de activiteiten op de groep. Er wordt ontzettend hard gewerkt aan de zelfstandigheids training van de kinderen. Bv. kinderen van 1 1/2 jaar eten zelf hun bakje soep en ruimen alles netjes op.
Er wordt wel wat geholpen, maar de kinderen proberen eerst zelf. Daarna gaan ze tanden poetsen en kleden ze zichzelf uit en doen hun kleding in een bakje naast hun matras. Gaan heerlijk liggen en als ze wakker worden mogen ze zelf uit de slaapkamer komen. De ped. med. kijken niet tussendoor op de slaapkamers. Dit kunnen wij ons niet meer voorstellen. Het interieur was nog op kinderhoogte en sober, ook het speelgoed was eenvoudig, maar de kinderen hadden erg veel plezier en de ped. med. gingen zeer positief met de kinderen om. Ik heb ons schilderij, welke de kinderen op de Zaza groep hebben gemaakt, gegeven en men was hierover zeer verheugd. Ik heb als opdracht een boekje voorgelezen/plaatjes bekeken, dit had ik gekocht als cadeau. Je krijgt direct interactie met de kinderen, dat was een leuke ervaring.

In de middag kregen we nog een rondleiding op de oudere groep. Ook hier weer aparte ruimten ingericht, zoals snoezelruimte, bouw kamer, atelier, enz.

Vanavond hebben de turkse medewerkers van de Lern Werkstatt, een turkse picknick voor ons gemaakt. Dit was heerlijk! Alleen de temperatuur was wat laag :-(

dinsdag 1 juni 2010











dinsdag 1 juni








In de voormiddag kregen we verdieping van Annette Hautumm, zij heeft meegewerkt aan het tot stand brengen van het Berliner Bildungsprogramm en ze gaf hier uitleg over. Er was ook ruimte voor discussie en door al de dingen die je hoorde moest ik soms mijn eigen mening toch weer bijstellen.




We gingen lunchen in een zaak die uitgebaat werd door mensen met een verstandelijke beperking. Daarna ging we naar de Lern Werkstatt van Kindergarten City. Hier krijgen medewerkers bijscholing op vlak van creativiteit en muziek. Een soort Bevelanden academie maar dan veel practischer gericht. Ze kunnen hier ook met kinderen naartoe voor bepaalde projecten en soms worden daar ook ouders bij betrokken.




De verrassing van de dag was dat we daar niet gingen "knutselen"zoals we dachten maar dat we er allerlei proefjes mochten doen met water. Dit was erg leuk en bracht het kind in ons weer naar boven. De dames die ons daar hebben ontvangen stonden heel enthousiast in hen werk.


Na het experimenteren gingen we een herdenkingsplaats van 5ooo onbekende Russische soldaten bezoeken. We gingen ook nog kijken naar een autentiek stuk van de Berlijnse muur.


`S avonds deden we mee aan een Russische theecermonie met wodka en gingen we kijken naar het tango dansen in Clartchen`s Ballhaus. We gingen ongeveer 100 jaar terug in de tijd!!!



Al bij al weer een zeer leerzame en interessante lange dag!












Buitenruimte kdv Weekprogramma Kindergarten Lieberwalder Str.



Verslag maandag 31 mei.
Vandaag hebben we een aantal bezoeken afgelegd.
Allereerst zijn we naar kindergarten Liebenwalter Str. geweest. Dit is een kinderdagverblijf voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar, waarvan 92 % niet duitstalig is. Men werkt hier zeer gestructureerd en vanuit de belevingswereld van de kinderen. Het kind staat centraal.
Dit zie je terug in de activiteiten en de aankleding van de groepsruimte. Men werkt vanuit het Berliner Bildungs Programm. Dit is vergelijkbaar met ons Pedagogisch Kader. Tijdens de rondleiding zag je dat de groepsruimten, multi functioneel gebruikt worden, bv de gymzaal is s`middags slaapruimte. Ze werken ook met open deuren beleid.

Daarna hebben we een buiten speelruimte van een kdv gezien vanaf de straat.

Hierna zijn we naar de Avonturen BSO geweest. Kinderen kunnen hier volop hutten bouwen, zagen en timmeren. Ook verzorgen ze konijnen en verhuren ze fietsen. Dit om zaken tav hun BSO te kunnen kopen. Elke dag mogen ze een kampvuur maken. Deze BSO werkt samen met kunstenaars en ambachtslieden. In ruil voor werkruimte leren ze de kinderen omgaan met dingen uit hun vakgebied. Bv. smeden.

Er was ook een hele grote zandbak voor de hele jonge kinderen.

In de middag zijn we naar de Bos BSO geweest. De kinderen spelen hier zomer en winter buiten. 1 x per week werken ze aan een project, vaak in samenwerking met de boswachter.

`s Avonds hebben we een bezoek gebracht aan het Joods Museum

Het was een hele vermoeiende dag, maar zeker de moeite waard. Het webblog is echt nachtwerk, het programma zit van minuut tot minuut VOL!!

zondag 30 mei 2010